13
Jul
09

Nasi Kerabu

IMG_7326

Salam Pantai Timur

02
Jul
09

Puding Trifle

Salam semua, dah lame tak update.Bagaimana life korang? Sekarang dah masuk musim panas kat Jepun, eh,musim hujan kot sebelum musim panas. Budak2 lain dah balik Malaysia bercuti summer break, kami budak2 final year still kat sini meneruskan research.Walaupun Yana dah tak ke lab, but still kene bace banyak mende, at least nak ade progress before bukak summer break. Dah lame sanbongi tak buat aktiviti memasak, sibuk jual baju,semalam ade two girls datang rumah kami, memang realized dah lama betul tak memasak camni.

Btw,puding yang teringin sangat makan dah dapat, puding trifle. Cabaran betul nak buat resepi ni.Sile rujuk Yana’s Blog.

Resepi asal puding ini dari Cik Soal Hati (kawan Yana) @Ain..sile refer to her page

Tetapi ,budak2 Sanbongi yang terlebih kreatif ni telah mengubah resepi asal

Bahan:-
Lapisan bawah:
1 buku swiss roll cake – potong 1 cm -kami guna kek kastera beli kat supermarket
– Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.
Lapisan Tengah:
125 gm tepung kastad
250 gm gula-gula dikurangkan
500 ml air
125 susu cair-guna nama cream(whipped cream)
1/2 sudu kecil garam
– Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.
Lapisan Atas:– yang ni kami gune jelly yang dah siap tu,lenyek2 jely tuh,pilih tige perisa,so atur ikut suke
3/4 tin buah koktel- tuang ke atas kastad, rata.
10 gm serbuk agar-agar
125 ml air
2 sudu besar gula
Pewarna hijau/merahIMG_7041

siap second layer

IMG_7044

jelly tadi dilenyek2 dan disusun macam kat atas

perhatian:buah2 an dalam tin kat jepun tak sedap,beli kat kedai international best kot.

pastu,Yana dah cuahkan air buah2 an tu atas kek,jadi manis gile,so better not kot.

IMG_7046tak bape nampak 3 layer sebab kek pun kaler kuning,kastard pun kuning,atas je merah sikit2

IMG_7049

gune whipped cream (nama cream) ,serlahkan kreativiti and~credit to Zaza

IMG_7051

siap,cantikkan? hehehe

06
Jun
09

makan pagi @ sanbongi.

zaza desu~

hari ni 6 June. befday abang saye. ngee~ takde kaitan la ngn sanbongi pon.dan hari ni jugak TUT MALAYSIA buat BBQ kat 美幸公園(Miyuki Kouen). kami tak pegi tolong2 potong ayam pon smalam. hehe~ so pegi ngadap ayam jer lah. 😛

hari ni ter”rajin” lak rase nak membikin2 cake dan kuih muih. usha punye usya kat net, jupe la resipi yang rase menarik untuk dicuba…

okey, 1st, saye wat kuih bom nih.

kuih bom 1 kuih bom 1

sebelum dan selepas digoreng

Ingredients :

50 – 60 gm sesame seeds
Oil for frying

Dough :
240g glutinous rice flour (tepung pulut)
1 tablespoon flour
1 teaspoon lime water (air kapur)
190 – 200 ml water (I used an extra 10ml)
a bit of salt

Filling :
100g green beans ~ soaked for 6 hours
enough water to boil the green beans
60 – 80 g sugar
30g fresh coconut ~ grated
2 tablespoons flour

* credit to mamafami.fotopages for the recipe.

next, untuk bawak pegi BBQ nnti… tak best lak pegi tangan kosong kan. da la semalam tak gi tolong potong ayam 😛

next;

KEK ZEBRA

mebi sebab corak die berbelang2 tu kot nama die jadi kek zebra. get the recipe from here.

kek saye wat tak selawa kek dalam website tu lah. 😦  huhu~
kek zebra

gambar sebelum dibakar. gambar selepas tak sempat nak amik sbb da terlambat giler! ><“

kuih bom 1

semalam Matla ade kasi bubur kacang sket. hehe.. tenkiu Matla. rajin2 buat la lagi yep. 😀

gambar2 masa BBQ tu nnti saye upload yerp. oh ya, saye dan dart siap berphoto hunting lagi lepas BBQ. ahaha~ nntikan gambar2 sensasi kami! ;p

btw, Yana tak dpt join time BBQ, sbb da pegi osaka. die ade interview Nitto Denko isnin ni, tapi nak pegi awal berjalan2. sungguh dengki sbb bole jalan2 kan? hehehe~ 私も神戸行きたいよ~anyway, selamat maju jaya buat Yana-Chan. semoga dapat keje Nitto Denko, bole pegi keje same2 buah hati anda. ngee~ 😛

Esok saye dan Dart ade aktiviti Nature Club lagi. kali ni kami pegi as volunteer tolong2 utk festival. hmmm~ festival ape… tunggu~~~(tak ingt name festival tu sebenarnye. :-P)

so, nantikan kemunculan gambar2 terkini dari kami!! 😀 and for more pics, please visit our flickr.

muah2. daaa~

19
May
09

OhisashiBuri~!

zaza desu~

lama tak posting di sini. sebok menguruskan butik kami di blogspot~ hehe~ 😛

hmm.. since last post, takde byk ngt aktiviti.. sebok membeli & menjual baju.. wiken je dok dalam rumah amik gambar baju.. huhu~

awal bulan arituh kami pegi TOKYO. ade career fair + spa interview. hmm~ taktau la ape kerja yang melekat 😦

kami sampai tokyo dalam kol  5:30 kat shinjuku… pastuh dah takde arah tuju. nak pegi lepak cafe pon, cafe tak bukak lagi. last2 pusing2 pegi HARAJUKU. 1st time tgk harajuku tkde orang. hmm.. bukan 1st time la kot. haha~ penah la dulu zaman jadi homeless ngn izyan tido kat tenet cafe kat harajuku tuh. 😛  tapi mmg pelik la kot tengok harajuku tanpa orang2 bersesak2. tak sesak tak harajuku la kan~~ hehe~

IMG_6170 dart IMG_6183 IMG_6192 IMG_6199

breakfast kat harajuku, then jalan pegi YOYOGI KOUEN. kouen yang da lama ditinggalkan.. huhu~ dulu zaman2 dok ibaraki, tiap2 tahun mesti datang sini hanami. as usual, homeless bersepah2 tido kat situ.. huhu~

duduk la kami menyaksikan tasik yang “indah” dan anjing2 pelbagai saiz kat situ….

lepas tu tunggu kedai bukak, jalan2 usha barang lak. tapi orang ramai cam toottt jer, so kepala pon da pening orang ramai ngt, kami pon beredar ke destinasi seterusnya, SHIBUYA!

shibuya tenang sket la walaupon still ramai orang. mencari2 restoran halal.. jupe restoran インド料理 yang sangat sedaplah karinya. hehe~ siriyes sedap tak tipu!食べ放題 lak tuh. lepas kekenyangan, kami mencari hotel lak. owh, bukan hotel la sebenarnyer… hoStel. da la jauh, dekat 南千住.. kene gune 常磐線, jalan nak balik ibaraki dolu2. (owh, saya merindui ibaraki! huhu~) banyak kali norikae lak tuh. sbb nak dok tempat murah nyer psl… terpaksa lah. huhu~hoStel tu da la takde iron, dan kami yang nak melawa2 pegi interview esoknyer tu nak taknak kene pegi beli iron. sampai ke akihabara tu mencari iron. 7minit menggunakan つくばexpress dari 南千住. demi sebijik iron…. hoho~

esok tu kami pagi2 da pegi tpt interview, somewhere dekat2 品川. takmau cite pasal mensetsu. ngeri!!

pastuh malam tu kami bergather2ing!! yeahh~!makan malam di RASA MALAYSIA kat GINZA.. ★★☆☆☆ je kot. makanan tak fresh… sikit lak tuh. dan mahal! huhu~ pandai lak komen byk2 😛

IMG_6301 IMG_6273 IMG_6214

lepas tu kami sambung lepak kat HARDROCK UENO pule. ade mamat cute~ hak2~ saje je sruh die datang byk2 kali.. mintak air lah, ape lah. haha~ pastuh balik rehat.. esok nak jalan2 lagi!

IMG_6311

esoknyer, lepas check-out, gi SHINJUKU lak. mencari restoran thai yang sangat2 lah sedap. baik wat gathering kat sini je kan semalam?  click here .. harga berpatutan, sedap menjilat jari.. ★★★★★ !! lepas tuh, sbb hari hujan.. so takleh nak pegi mane2 sangat.. last2, kami pegi AKIHABARA, konon2 nak gi maid cafe~ tapi last2 end up pegi chelsea cafe? haha~ ape tah namenyer. lupe dah. lepak makan lagi. lepas makan, makan. haha~ konon nak makan yukkuri, tapi tangan sampai 渋滞 bersimpang siur nak amik makanan. hahaha~ goshh~ i miss my bff!!

lepas tu da malam, pegi anta dak2 niigata & nagaoka balik kat IKEBUKURO, then kami2 pegi SHOPPING~~! sempat la rembat 2 3 lai baju. ngeee~ 😄 lepas tu, supaye tak kempunan lepas balik toyohashi nnti, last but not least, 韓国料理!hehe~ ke mane lagi kalo bukan ke 新大久保. syurga korea di tokyo. bile perut da puas ati, bertolak pulang ke toyohashi… sampai toyohashi dalam kol 5:30 pagi. petang tu da kene pegi kelas. 😦

seminggu lepas interview sume2 tuh, APEK da naitei ALPS. tahniah2~~~

IMG_5636orang yang diraikan tak nampak la pulak. 😛

yana ngn ejat dah pegi mensetsu NITTO DENKO. dart lak nak pegi YAMAHA nyer mensetsu next month. so gutlak aa pada semua yer~ 🙂

p/s : lepas ni open table utk sape lak yer?

14
Apr
09

Final year!!

Dah lama tak mengupdate,ye saya pulang ke kampung halaman Terengganu tercinta,Zaza sibuk berjalan2 ke serata Jepun,Dart pula sibuk melayan family yang berkunjung ke Jepun.

“Selamat Kembali ke Universiti,Salam Musim Bunga Semua”

Bermula April ini,kami di SanbongiCorner telah bergelar pelajar2 tahun akhir di Toyohashi University of Technology (hopefully!aminn).Masing2 dah kembali sibuk masuk keluar lab,dengan bilangan subjek yang dah berkurangan berbanding sem2 sebelum ini.Dengan harapan,kami dapat menamatkan pelajaran kami dengan jayanya tahun ini,amin!!

Kami mulakan tahun baru kami dengan sesi fotografi yang berlansung sekitar bandar Toyohashi yang telah kami kunjungi hujung minggu yang lalu.

img_6273

img_5689

img_5708

Hijau yang mendamaikan,ini dia warna kegemaran Cik Dart kita.

Mempersembahkan…

img_62661Dua Orang Jurugambar Sanbongicorner,hak hak

Hari seterusnya ber“hanami” di bawah pohon sakura

Sekarang dah jadi sempai2=seniors,tua dah~

img_6297SanbongiCorner welcomes all the kohais to Toyohashi yang pesat membangun ini.wahaha

Ini dia mainan Cik Dart yang mendapat sambutan hangat tempoh hari

holgaHolgaroid Polaroid PAranoid 🙂

For more updates:

Yana’s

Dart’s

Zaza@Flickr

Dart@Flickr

Till then!

To kawan2 satu batch,selamat berkenkyuu!

最後まで頑張りましょう!!


p/s:Bagaimana dengan new template kami? Spring Mood tak?

28
Feb
09

お世話になりました!

Yana tidak sanggup lagi melihat buku untuk kali ini,sudah tidak larat.

Back to main topic,“お世話になりました!”-osewa ni narimashita!

Ucapan ini ditujukan khas buat Bawear,seorang lagi penghuni Sanbongi,eh ..bukan sekali dengan kami tapi Bawear ni tinggal dekat ngan umah kami ,same kawasan,Sanbongi! Bukan kami je orang Melayu yang tinggal di sini.

Seperti pepatah melayu ,“Pertemuan pasti diakhiri dengan perpisahan”,begitulah juga pertemuan kami dengan Sanbongi’s most eligible bachelor ini juga berakhir dengan perpisahan apabila dia dah balik for good.Mase Yana tulis ini maby dia dalam perjalanan ke tanah air tercinta,ataupun maby dah sampai pun.Sob sob..Baru jer nak MESRA GITUU…tapi dah nak balik pulak.But anyway,thank you Bawear sebab banyak berbakti kepada kami sekalian ini.Kalau bab2 makan2 di rumah 2 tingkatnya itu takyah nak cakap la,banyak sangat,bawak kami jalan2 dengan kereta2 mewah nya lagi,memperkenalkan kedai2 makan yang best di bumi Toyohashi ini,the list goes on and on….Thank you so much mengisi masa2 terluang kami ,sekurang2 nya kurangla bosan kami di tempat yang sememangnya bosan ini!Haih~

n537318704_891614_7963Hari Raya Pertama di bumi Toyohashi,kami->penghuni Sanbongi.

Bile ko jadik PTD ke YB ke nanti,kerja kat embassy ke nanti,jgn lupa bagi kerja kat kami k!

n1409401671_144128_9063Kuch Kuch Versi Autumn

n537318704_1318833_6563n537318704_1403384_2554Pinggan2 Noritake mu berbanding pinggan2 100 yen kami

n1409401671_170942_4499Kedai Sushi Minato yang diperkenalkan oleh Bawear


n1409401671_170958_9269Kami nampak bintang,anda bagaimana?

n1409401671_170966_1775Tanpa Bawear,kami takkan merasa naik kereta mewah ini dan yang lain2

n537318704_1318822_3166Ke pasar membeli ikan

Bawear,aku berjaya buat ko kandou tak ni?Hikhik….

Last but not least,dinner di SanbongiCorner….

n537318704_1453051_2345

ありがとう!さようなら!お元気でね!!!

16
Feb
09

Pengunjung SanbongiCorner

Semalam kami dikunjungi oleh Bad & Loko,Kak Ainun & Husband,serta Wani (husband die jauh~).Kami menjemput mereka sbb utama kesian kat ibu2 mengandung yang mengidam macam2.Si Bad tringin makan kue Melayu,Wani plak tringin makan kuih2 berongga cam apam ke.Since Kak Ainun dan husband tak pernah dtg ke rumah kami,kami pun dengan segan silunye menjemput mereka juga untuk minum petang di sini.Hari itu Dart first time try buat tepung pelita.Zaza juga demi memenuhi hajat Wani nak mkan apam,so die buat la skali lagi apam belang2 eh warne warni  or pelangi die tu.Kehadiran mereka tanpa tangan kosong nampaknya.Kak Ainun buat kuih Cakoy (aku tak reti nak eja!).Serius aku tak penah kenal kuih ni,tak penah makan pun,pastu bile makan dah tkleh stop,sedap gile di tambah pulak dengan sambal bilis yang mantap abis!Bad plak bawak dadih,pun sedap!Thumbs up!!

img_5228

Tetamu kehormat SanbongiCorner aritu

img_5230

Minum petang dilengkapi dengah air teh dan kopi

img_5232Oleh sebab aku ngan Dart tak pernah makan kuih ni,aku buh eh gambar Cakoy yang tiptop dengan sambal yang mantap!

Kak Ainun yang comel,gochisou sama deshta!

The making of Tepung Pelita

img_5212Kat Jepun tkdek daun nak bungkus tepung pelita ni

img_5215Gune 6 cawan santan? Baru kami tau!!Kolestrol tingginya makanan Melayu tapi sedap tkpe r,nanti workout balik!huhu..

img_5217Siap dan sedap dimakan!

img_5225Ni credit untuk tukang bancuh air!

img_5227Muke sengal taukeh apam pelangi

Cerita lain…

Beberapa hari sebelum ini,kami dikunjungi juga oleh muke2 familiar untuk minum2 petang gak tapi last2 jadi dinner smpai ke malam.

img_5181Ni la muke2 yang biase bertandang di SanbongiCorner

Menu petang itu adalah mee hun goreng,cekodok pisang,apam,puding mango dari Ejat-kun dan disusuli pula dengan makan malam,meehun sup,sup ayam beserta nasi.

img_5179

Mee Hun Goreng

img_5182

Cekodok Pisang

img_5183Puding Mango

Sekian untuk kali ini.

Penulis blog yang setia

~Yana yori~




Categories

Categories

Top Posts

Gallery

Windmill

More Photos

Blog Stats

  • 14,305 hits

FEEDJIT